Chci originální design kuchyně od architekta

Zjistit více

Proč je tak důležité se radit s odborníky?

Odborníci rozumí svému oboru!

Než se pustíte do plánování nové kuchyně, poraďte se přímo s odborníky. Předejdete tak řadě omylů, kterých se během realizace nové kuchyně můžete dopustit, a ve výsledku vám mohou novou kuchyň prodražit (více se dozvíte v miniseriálu Jak se připravit o hromadu peněz při nákupu nové kuchyně?) 

Se stavební připraveností vám mohou pomoci projektanti, kteří znají technické (bezpečnostní) normy pro umístění kuchyňských spotřebičů, a díky grafického programu vám ukáží prostorový grafický návrh vaší budoucí kuchyně. Tito odborníci znají ergonomická pravidla, sledují za vás novinky, nové trendy a jsou proškoleni ve všech ohledech a směrech instalace nové kuchyně a kuchyňských spotřebičů. Nejen to, ale tito odborníci vám také navrhnou vhodné rozmístění kuchyňských spotřebičů, přípravných pracovních ploch a rozloží úložné prostory tak, aby odpovídaly vašim potřebám. Odborník vám kuchyň rozdělí do dílčích zón, které na sebe navazují a ve finále vám tak ulehčí pohyb v kuchyni. Jednoduše také nezapomenou na maličkosti a kuchyň vyřeší ve všech ohledech do posledního detailu.

K tomu, aby projektant prováděl svou práci kvalitně, je třeba, aby měl na svou práci dostatek času. Žádná práce se nedá provádět kvalitně, když se dělá ve stresu a ve spěchu. Proto nechoďte do kuchyňského studia za pět minut dvanáct, ale v časovém předstihu.

Jak postupuje projektant při tvorbě nové kuchyně.

Na začátku se návrh kuchyně nakreslí. Některé firmy nabízejí kreslení kuchyně přímo se zákazníkem, avšak u složitých a designově zajímavých kuchyní potřebuje projektant na zkoušení různých variant více času a netrpělivý zákazník může projektanta tímto znervózňovat. 

1. Na začátku projektant nakreslí půdorys místnosti - zde patří zdi, zanesení oken, dveří, topení, výklenků a dalších stavebních prvků. Již v půdorysu většina projektantů umisťují kuchyňské skříňky a na výsledný 3D návrh se podívají pro celkové zhodnocení návrhu kuchyně, popř. pro doladění detailních komponentů. 

2. Dalším krokem je rozhodnutí ohledně tvaru kuchyně. Zákazníci si nejčastěji volí kuchyň ve tvaru písmene "L", popřípadě "U". Velmi žádaným prvkem je barový pult, který může být součástí kuchyně, nebo jako solitérní ostrůvek. Při výběru tvaru kuchyně bere projektant v úvahu pohodlnou průchodnost a dostatek místa pro celou kuchyň.

3. Dalším krokem je umístění kuchyňských skříněk. Kuchyňské skříňky se zpravidla začínají umisťovat od rohu a již teď je třeba brát v úvahu kuchyňské spotřebiče, které mají být v kuchyni umístěny. U kuchyňských spotřebičů je nutné respektovat bezpečenostní normy a jejich dané rozměry. Zbytek volného prostoru se vyplní úložným prostorem. 

V každé kuchyni by mělo být zakomponováno přání zákazníka. I když zákazník nechá projektantovi volnou ruku, je třeba kuchyň navrhnout tak, aby vycházela z pocitů zákazníka. Každá kuchyň by měla být originálem a nějakým detailem zajímavá. Každý projektant se snaží, aby v návrhu byl neotřelý a zároveň zajímavý prvek. Projektant má více prostoru v tvořivosti co se horních skříněk týče. Zde může kombinovat a vymýšlet různé výšky, různé skleněné výplně, různé typy otevírání a polic. 

4. Jakmile jsou všechny kuchyňské skříňky usazeny, je třeba doplnit návrh o pracovní desky, ukončovací lišty a sokly

5. Až v poslední fázi se v grafickém návrhu vybírají barvy a doplňky a to tak, aby byl pro zákazníka co nejatraktivnější. Architekt doplňuje grafický návrh o nádobí, květiny, volí pestré barvy stěn nebo textury podlah. 

Nemyslete si, ale kvalitní grafický návrh v detailech zabere architektovi až několik hodin práce. 

Tímto grafický návrh nekončí, již první návrh se připravuje v barevných texturách, které si zákazník vybral. Výběru barev se věnuje patřičná pozornost. Může se totiž stát, že dáte architektovi nesprávné informace a ve výsledku se vám návrh líbit nebude. Většina lidí totiž nemá dostatečnou představivost a grafický návrh v barvě, kterou zákazník nehoví, či je v jiném profilu kuchyňských dvířek, nakonec odmítnou. A to i přesto, že skladba kuchyňských skříněk je perfektní. 

Pouze návrh, který je zpracován podle představ zákazníka, je přijímán velice kvalitně. Samozřejmě, že během jednání dojde ještě několikrát k obměně barvy, nicméně se vždy pohybujete v podobných barevných odstínech.

 

Kontaktujte nás

Máte zájem o kuchyni nebo o jiné informace? Pošlete nám požadavek a ozveme se Vám zpět.

Beru na vědomí zpracování osobních údajů. Osobním údajem fyzické osoby je zejména její jméno a příjmení, adresa, e-mail, telefonní číslo, bankovní spojení, IČO a DIČ. Správcem těchto osobních údajů je firma Martin Richtár. Osobní údaje zpracováváme v rozsahu nezbytném pro splnění smlouvy, pro plnění s tím spojených právních povinností a oprávněných zájmů správce. Podrobné informace o zpracovávání osobních údajů naleznete zde.

Reference

  • Jana Hudečková
  • Barbora Škůrková, Havířov
  • Paní Eva Šacherová, Ostrava

Dobrý den, moje sousedka si pořídila novou kuchyň. Jelikož se mi velice líbila, požádala jsem si o kontakt na Vaší firmu a oslovila Vás.Návrh a cenová nabídka byly pro mě přijatelné, tak jsme se domluvili na termínu realizace. Byli jste velice vstřícní a ochotní. Měla jsem požadavek i na zednické práce (posunutí dveří). byla jsem velmi ráda, že mi to Vaši dělníci provedli. S dělníky jsem byla velmi spokojená, byli pracovití, spolehliví a odvedli dobrou práci. Tuto firmu určitě doporučuji! Cenově výhodná a spolehlivá.

Protože nová kuchyňská linka měla být dárkem mým rodičům k dvacetiletému výročí jejích svatby, hledala jsem firmu, která celou kuchyň nejen vyrobí a namontuje, ale také a to především firmu, která kuchyň vyrobí a namontuje opravdu v termínu, kdy budou rodiče týden na chalupě. Jsem ráda, že jsem dala na doporučení a vše se povedlo.

Vybrat si tu správnou firmu pro svou novou kuchyň je velmi těžké, asi jako výhra ve sportce. Zvláště když máte samé špatné zkušenosti svých známých. Já se trefila. Velkou předností této firmy vidím v tom, že pánové kteří k nám přišli montovat naši novou kuchyňskou linku ve sjednaném termínů se věnovali jenom nám, neodbíhali k jiným svým souběžně realizovaným zakázkám, neodcházeli hned po ránu se slovy „něco nám chybí, přijedeme zítra“ a hlavně akutně řešili nepředvídatelné problémy, které se vyskytovaly v průběhu prací jako například úprava elektrikářem špatně umístěných zásuvek, nebo položení PVC, když smluvený podlahář nedorazil.

Všechny reference