Chci originální design kuchyně od architekta

Zjistit více

Před samotnou volbou tvaru kuchyně.

Úplně prvním krokem při navrhování nové kuchyňské sestavy je určení tvaru kuchyně. Tvar kuchyně se samozřejmě odvíjí od samotných dispozic místnosti, kde bude kuchyň zhotovena. Je třeba vzít také v úvahu nejen velikost samotné místnosti, ale také umístění oken, dveří, radiátorů a různých výklenků ve zdi. 

Než se pustíte do rozhodnutí, jaký tvar bude mít vaše kuchyň, je třeba ještě vzít v úvahu první koncept kuchyně. Tento koncept většinou navrhne projektant domu či bytu a předběžně určí rozmístění kuchyňských spotřebičů. Můžete se samozřejmě nechat inspirovat původním tvarem kuchyně. 

Při volbě tvaru kuchyně nesmíte zapomenout na ... Je třeba vzít v úvahu také dostatečný prostor na průchod a pohodlnou manipulaci v kuchyni. Kuchyň je místnost, kde se střetává i více lidí, a proto je důležité myslet na to, aby si lidé v kuchyní zbytečně nepřekáželi. 

Důležité!

Mezi jednotlivými částmi kuchyně je třeba dodržovat vzdálenost alespoň 120 cm, nejméně však 100 cm. Kuchyňské skříňky či kuchyňské spotřebiče musíme nejen otevřít, ale také se k nim musíme pohodlně dostat. 

 

Jaký tvar kuchyně zvolit?

 

1. kuchyň ve tvaru písmene L

Moderní Kuchyň ve tvaru písmene L Elegant slonová kost 1Nejvíce populárním tvarem kuchyně je kuchyň ve tvaru písmene "L". Takový to tvar kuchyně disponuje velikým úložným prostorem, který je potřebný pro kuchyňské náčiní a nádobí a velikou pracovní plochu. Tento tvar kuchyně působi členitě. Zpravidla se tvar kuchyně ve tvaru písmene L dělí na sekci vaření, v rohu či na druhé straně je pak sekce mytí. Na konci této kuchyňské sestavy je chladnička a potravinová skříň. Tento tvar kuchyně se nejčastěji objevuje v bytů panelákových domech.  Na obrázku můžete vidět jednu z námi zrealizovaných kuchyní ve tvaru písmene "L", moderní kuchyň Elegant slonová kost 1. 

2. kuchyň ve tvaru písmene U

Tento tvar kuchyně je často situovaný jednou stranou do prostoru a tvoří dělící prvek mezi obývacím pokojem a jídelnou. Většinou je tento dělící prvek doplněn o barové posezení. Abychom ušetřili v kuchyni prostor, může být třetí strana tvořena pouze mělkými skříňkami. Kuchyňské spotřebiče v tomto tvaru kuchyně jsou navrženy tak, aby se kuchařka či kuchař příliš nenaběhali. Při navrhování kuchyně nesmíme zapomenout na pravidlo, kdy varná deska a dřez musí mít mezi sebou prostor ve vzdálenosti cca 120 - 150 cm od sebe. 

3. kuchyń ve tvaru písmene G

moderní kuchyň do písmene gJestliže se rozhodneme pro kuchyň ve tvaru písmene "U", ke které přidáme další skříňky či barový pult, pak je tato kuchyň sestavena do tvaru písmene "G". Na obrázku je moderní kuchyň Elegant červená.

 

 

 

4. rovná kuchyň - kuchyň ve tvaru písmene I

Rovná moderní kuchyň Mosaic vínováJe to sice pro někoho překvapení, ale je to tak! Rovná kuchyň se znova vrací do módy. Jedná se především o moderní  kuchyně, kde je podélné členění použito záměrně, a to z toho důvodu, neboť tento tvar délku kuchyně podtrhuje. U těchto typu kuchyní jsou rohové skříňky nevyhovující a narušily by celý design kuchyně. Řešením může být také spojení dvou až tří rovných sestav, které jsou umístěny odděleně. V hlavní kuchyňské sestavě jsou poté umístěny úložné prostory, dřez a varná deska. V další sestavě jsou pak vysoké skříňky, např. chladnička, zvýšená trouba apod.. Na obrázku můžete vidět krásnou moderní kuchyň Mosaic vínovou. 

5. kuchyň řešena do oblouku

kuchyň do obloukuNěkteří výrobci kuchyní prezentují své kuchyně s atypickým řešením do oblouku. Obliny jsou z hlediska výroby náročnější a bývají také cenově dražší. Nezapomeňte však, že kuchyňské skříňky mají klasický obdélníkový tvar a v kuchyni tak vzniknou zbytečná dutá místa. Nutno podotknout, že oblá vlna, která prochází celou kuchyňskou sestavou, dává celé kuchyni na originalitě. Na obrázku je moderní kuchyň Perfect bílá 3.

 

 

6. Kuchyně s ostrůvkem


Rovná kuchyň s ostrůvkemKe každému tvaru kuchyně lze přistavět také ostrůvek. Nejlépe však ostrůvek vypadá u rovných kuchyní. Na co nesmíte zapomentou je, že při zavedení ostrůvku ke kuchyni je třeba respektovat a dodržovat dostatečnou vzdálenost od kuchyňské sestavy. Ostrůvek vám může sloužit buď jako pracovní plocha, nebo také jako mycí či varné centrum. Výhodou je, že vám ostrůvek poskytne další úložné prostory pro uložení všech svých kuchyňských potřeb a nádobí. Ostrůvek by měl mít rozměr buď 90x60 cm, nebo poté 90x90 cm. Ostrůvek musí být stabilní, a proto je nutné ho někdy uchytit přímo k podlaze. Pokud to prostor umožňuje, tak ostrůvek vypadá velice efektně, když je spojen se sezením či malým barovým pultem.

Kontaktujte nás

Máte zájem o kuchyni nebo o jiné informace? Pošlete nám požadavek a ozveme se Vám zpět.

Beru na vědomí zpracování osobních údajů. Osobním údajem fyzické osoby je zejména její jméno a příjmení, adresa, e-mail, telefonní číslo, bankovní spojení, IČO a DIČ. Správcem těchto osobních údajů je firma Martin Richtár. Osobní údaje zpracováváme v rozsahu nezbytném pro splnění smlouvy, pro plnění s tím spojených právních povinností a oprávněných zájmů správce. Podrobné informace o zpracovávání osobních údajů naleznete zde.

Reference

  • Jana Hudečková
  • Barbora Škůrková, Havířov
  • Paní Eva Šacherová, Ostrava

Dobrý den, moje sousedka si pořídila novou kuchyň. Jelikož se mi velice líbila, požádala jsem si o kontakt na Vaší firmu a oslovila Vás.Návrh a cenová nabídka byly pro mě přijatelné, tak jsme se domluvili na termínu realizace. Byli jste velice vstřícní a ochotní. Měla jsem požadavek i na zednické práce (posunutí dveří). byla jsem velmi ráda, že mi to Vaši dělníci provedli. S dělníky jsem byla velmi spokojená, byli pracovití, spolehliví a odvedli dobrou práci. Tuto firmu určitě doporučuji! Cenově výhodná a spolehlivá.

Protože nová kuchyňská linka měla být dárkem mým rodičům k dvacetiletému výročí jejích svatby, hledala jsem firmu, která celou kuchyň nejen vyrobí a namontuje, ale také a to především firmu, která kuchyň vyrobí a namontuje opravdu v termínu, kdy budou rodiče týden na chalupě. Jsem ráda, že jsem dala na doporučení a vše se povedlo.

Vybrat si tu správnou firmu pro svou novou kuchyň je velmi těžké, asi jako výhra ve sportce. Zvláště když máte samé špatné zkušenosti svých známých. Já se trefila. Velkou předností této firmy vidím v tom, že pánové kteří k nám přišli montovat naši novou kuchyňskou linku ve sjednaném termínů se věnovali jenom nám, neodbíhali k jiným svým souběžně realizovaným zakázkám, neodcházeli hned po ránu se slovy „něco nám chybí, přijedeme zítra“ a hlavně akutně řešili nepředvídatelné problémy, které se vyskytovaly v průběhu prací jako například úprava elektrikářem špatně umístěných zásuvek, nebo položení PVC, když smluvený podlahář nedorazil.

Všechny reference