Chci originální design kuchyně od architekta

Zjistit více

Pracovní desky z Žuly

Žula jako materiál.

Žula spadá společně s dřevěnou masivní deskou do skupiny přírodních materiálů. Hlavní výhodou tohoto přírodního materiálu je, že oproti masivní dřevěné dsesce je mnohem odolnější. Uvažujete-li o pracovní desce z žuly, potěším Vás tím, že v České republice se můžete setkat z mnoha různými zpracovateli žuly a různým kamenictvím, které nabízejí různé typy žul. 

Žula je přírodním materiálem, který se hodí nejen do kuchyně, ale může vás provázet celým domovem, tj. lze sladit parapety, schodiště, koupelnu či dlažbu. Jestliže v kuchyni plánujete barový pult či stolek, je možné i toto posezení nechat vyrobit z žuly. 

Jaké druhy žuly máme?

Vše záleží na tom, o jaký dekor žuly máte zájem a kolik finančních prostředků na tuto pracovní desku budete chtít investovat. 

Vlastnosti žulové pracovní desky.

Velikou výhodou pracovní desky z žuly je, že lze na ni krájet a je odolná proti teplotě - na žulovou pracovní desku můžete klidně položit kuchyňské náčiní právě vytáhlé z trouby, či rozpálenou pánev (teplota i 250° C).

Práce na žulové pracovní desce může být někdy krapek nepříjemná a to hlavně z toho důvodu, neboť je tato pracovní deska oproti ostatním pracovním deskám opravdu chladná na dotek. Jídelní či barový stůl lze však vyhřívat a posezení je poté příjemnější. 

Jestliže se budete o žulovou pracovní desku správně starat, můžeme tvrdit, že vám žulová pracovní deska vydrží několik desítek let. 

Rozměry pracovní desky z žuly

Klasické pracovní desky se nejčastěji vyrábějí v hloubce 60 cm. Pracovní desky z žuly se však nejčastěji vyrábějí o hloubce cca 150x250 cm. Spoje pracovní desky z žuly jsou vždy důkladně zalepené a jsou vždy v rovině, takže takřka nejdou vidět. 

Usazení kuchyňských spotřebičů na žulovou pracovní desku

Kuchyňské spotřebiče se do žulové pracovní desky osazují buď zespoda, nebo seshora. Velice zajímavým prvkem u této pracovní desky je, že si dřez můžete nechat vyrobit rovněž z žuly a odkapávací plochu si můžete nechat vyrobit jako leštěné drážky v pracovní desce. 

Údržba pracovní desky z žuly

Údržba pracovní desky z žuly je opravdu snadná. Jestliže si žulovou pracovní desku polijete například octem, ihned ocet utřete. U světlejších odstínů žuly doporučujeme impregnovat speciálními přípravky. Jestliže se Vám na pracovní desce objeví vodní kámen, můžete ho lehce smýt málo koncentrovanou kyselinou citrónovou. V konečné fázi údržby vždy pracovní desku opláchněte vodou a utřete dosucha. Nezapomínejte, že žula není nerozbitná, a proto buďte opatrní na pády těžkých předmětů, které mohou žulovou pracovní desku poničit. 

Výhody pracovní desky z Žuly

  • vysoká odolnost proti poškrábáním či vysokým teplotám
  • široká nabídka dekorů žuly
  • luxusní vzhled celé pracovní desky
  • snadná údržba - běžné nečistoty se smývají teplou vodou, větší nečistoty odstraňujeme škrabkou
  • povrch pracovní desky lze přebrousit a obnovit tak její původní lesk

Nevýhody pracovní desky z Žuly

  • vysoká cena pracovní desky
  • velká hmotnost pracovní desky
  • žula je chladná na dotek
  • spoje nelze vyrobit bez spár
  • vysoká tvrdost žuly, téměř nezničitelný materiál
  • náročnější doprava a instalace (vysoká hmotnost pracovní desky)

Kontaktujte nás

Máte zájem o kuchyni nebo o jiné informace? Pošlete nám požadavek a ozveme se Vám zpět.

Beru na vědomí zpracování osobních údajů. Osobním údajem fyzické osoby je zejména její jméno a příjmení, adresa, e-mail, telefonní číslo, bankovní spojení, IČO a DIČ. Správcem těchto osobních údajů je firma Martin Richtár. Osobní údaje zpracováváme v rozsahu nezbytném pro splnění smlouvy, pro plnění s tím spojených právních povinností a oprávněných zájmů správce. Podrobné informace o zpracovávání osobních údajů naleznete zde.

Reference

  • Jana Hudečková
  • Barbora Škůrková, Havířov
  • Paní Eva Šacherová, Ostrava

Dobrý den, moje sousedka si pořídila novou kuchyň. Jelikož se mi velice líbila, požádala jsem si o kontakt na Vaší firmu a oslovila Vás.Návrh a cenová nabídka byly pro mě přijatelné, tak jsme se domluvili na termínu realizace. Byli jste velice vstřícní a ochotní. Měla jsem požadavek i na zednické práce (posunutí dveří). byla jsem velmi ráda, že mi to Vaši dělníci provedli. S dělníky jsem byla velmi spokojená, byli pracovití, spolehliví a odvedli dobrou práci. Tuto firmu určitě doporučuji! Cenově výhodná a spolehlivá.

Protože nová kuchyňská linka měla být dárkem mým rodičům k dvacetiletému výročí jejích svatby, hledala jsem firmu, která celou kuchyň nejen vyrobí a namontuje, ale také a to především firmu, která kuchyň vyrobí a namontuje opravdu v termínu, kdy budou rodiče týden na chalupě. Jsem ráda, že jsem dala na doporučení a vše se povedlo.

Vybrat si tu správnou firmu pro svou novou kuchyň je velmi těžké, asi jako výhra ve sportce. Zvláště když máte samé špatné zkušenosti svých známých. Já se trefila. Velkou předností této firmy vidím v tom, že pánové kteří k nám přišli montovat naši novou kuchyňskou linku ve sjednaném termínů se věnovali jenom nám, neodbíhali k jiným svým souběžně realizovaným zakázkám, neodcházeli hned po ránu se slovy „něco nám chybí, přijedeme zítra“ a hlavně akutně řešili nepředvídatelné problémy, které se vyskytovaly v průběhu prací jako například úprava elektrikářem špatně umístěných zásuvek, nebo položení PVC, když smluvený podlahář nedorazil.

Všechny reference