Chci originální design kuchyně od architekta

Zjistit více

Laminátové pracovní desky

Nejčastěji viditelnou pracovní deskou je pracovní deska laminátová.

Při návštěvě běžného kuchyňského studia či truhlářské dílny se pravděpodobně nejčastěji setkáte s pracovními deskami, které jsou vyrobeny z lamina.

Proč jsou tedy laminátové pracovní desky tak časté?

Laminátové pracovní desky mají nespočet výhod, díky kterým si je lidé pro svou kuchyň volí. Laminátové pracovní desky jsou totiž poměrně levné, lehké, dobře se opracovávají a na trhu nalezneme širokou nabídku dekorů. Tyto pracovní desky mají také svá úskalí, jsou hlavně málo odolné proti vodě a dají se snadno poškodit. Tyto nevýhody se však výhodám pracovní desky opravdu nevyrovnají.

Jak poznáte laminátovou pracovní desku?

Laminátová pracovní deska je sestavena z několika částí. Nosnou částí pracovní desky je dřevovláknitá deska o tloušťce 28 - 38 mm. Na tuto dřevovláknitou desku se nalisuje několikavrstvý laminát (1 vrstva = dekorační papír). Nejdůležitější vrstva pracovní desky je vrstva svrchní, která se nazývá overlay. Tyto desky jsou na povrchu matné, polomatné či lesklé. 

Jak instalovat laminátovou pracovní desku?

Pracovní desky se většinou vyrábějí v tyčích o max. délce 410 cm (vyjímečně 500 cm, záleží na výrobci). Před samotnou výrobou kuchyně musí zhotovitel přesně vyměřit kuchyň a připravit tak přesný výkres desek, kde jsou zaznačeny jednotlivé spoje pracovní desky. Při instalaci pracovní desky, konkrétně provádění spojů laminátových desek, je třeba být opravdu pečlivý a opatrný. 

Spoje pracovních desek musíme spojit opravdu kvalitně. Nekvalitní provedení se Vám v blízké době projeví. Desky nestačí pouze k sobě spojit, důležité je surové hrany dřevotřísky v místě spoje namazat silikonem a teprve poté je k sobě sešroubovat.

Vlastnosti laminátové pracovní desky.

Dobrou vlastností laminátové pracovní desky je její odolnost proti teplu (dodržujte teplotu do cca 160-180°C). Pracovní deska Vám v klidu vydrží například zalití čaje v konvici. Poškodit ji může rozpáleným pekáčem, který právě vytahujete z trouby. Nedoporučujeme také na této pracovní desce přímo krájet či klepat maso. Při takové to přípravě pokrmů určitě použijte prkénko. 

Výhodou je, že ke každé pracovní desce z lamina lze vyrobit tenkou (10 - 18 mm) zástěnu, kterou lze umístit místo obkladu. 

Jak vyřešit hrany laminátové pracovní desky?

Hrany pracovních desek se dají vyrobit v různých profilech - hrany ve tvaru písmene "U", písmene "L" či s tzv. úkosem. Hrany pracovních desek, které jsou přetáhnuty laminátem se nazývají postforming. Jestliže nechcete mít tyto hrany, je možné je odříznout a místo toho nalepit ABS hranu.

ABS hrana je plastová hrana, která je silná i několik milimetrů v dekorech dřeva, nerezu, hliníku atd. Zajímavým prvkem jsou tzv. 3D hrany, které mají dekor na zadní straně a tloušťku hrany tvoří čirý materiál - velmi efektivní řešení.

Místo ABS hrany můžeme také zvolit jinou variantu - po odříznutí postformingu na desku naklížit masivní nákližek, což je velmi hezké řešení u rustikálních kuchyní, zatímco u moderních kuchyní bude určitě vhodnější hranatý, jednoduchý. 

Hloubka laminátové pracovní desky

Laminátové pracovní desky se nejčastěji vyrábějí v hloubce 60 cm. Jsou však kuchyně, které vyžadují větší hloubku pracovní desky, čemuž se výrobce samozřejmě umí přizpůsobit, pracovní desky se mohou vyrobit až do hloubky 120 cm. Jestliže si někdo zvolí nestandardní hloubku pracovní desky (>60cm), musí také očekávat vyšší cenu. 

Životnost laminátové pracovní desky

Životnost laminátové pracovní desky je závislá na způsobu zacházení. Někomu laminátové pracovní deska slouží desítky let a vypadá stále jako nová, někomu "zajde" již po pár let využívání. 

Faktem je, že za cenu například kamenné pracovní desky si laminátovou několikrát můžete kompletně vyměnit, což je samozřejmě její přednost. 

Výhody laminátové pracovní desky

  • nízká a dostupná cena pracovní desky pro každého
  • velmi dobrý poměr ceny a estetického dojmu
  • široká škála dekorů pracovních desek
  • délka pracovní desky až 410 cm
  • snadná údržba - běžným saponátem a houbičkou
  • v případě poškození není technicky ani finančně náročná výměna pracovní desky

Nevýhody laminátové pracovní desky

  • snadné poškození pracovní desky (např. krájením, vysokou teplotou)
  • náchylná na poškození vlhkosti
  • spoje pracovní desky jsou viditelné
  • při špatné instalaci může dojít k nabobtnání dřevotřísky
  • kuchyňské spotřebiče se instalují pouze shora
  • nelze opravit, pouze vyměnit poškozenou část pracovní desky

Kontaktujte nás

Máte zájem o kuchyni nebo o jiné informace? Pošlete nám požadavek a ozveme se Vám zpět.

Beru na vědomí zpracování osobních údajů. Osobním údajem fyzické osoby je zejména její jméno a příjmení, adresa, e-mail, telefonní číslo, bankovní spojení, IČO a DIČ. Správcem těchto osobních údajů je firma Martin Richtár. Osobní údaje zpracováváme v rozsahu nezbytném pro splnění smlouvy, pro plnění s tím spojených právních povinností a oprávněných zájmů správce. Podrobné informace o zpracovávání osobních údajů naleznete zde.

Reference

  • Jana Hudečková
  • Barbora Škůrková, Havířov
  • Paní Eva Šacherová, Ostrava

Dobrý den, moje sousedka si pořídila novou kuchyň. Jelikož se mi velice líbila, požádala jsem si o kontakt na Vaší firmu a oslovila Vás.Návrh a cenová nabídka byly pro mě přijatelné, tak jsme se domluvili na termínu realizace. Byli jste velice vstřícní a ochotní. Měla jsem požadavek i na zednické práce (posunutí dveří). byla jsem velmi ráda, že mi to Vaši dělníci provedli. S dělníky jsem byla velmi spokojená, byli pracovití, spolehliví a odvedli dobrou práci. Tuto firmu určitě doporučuji! Cenově výhodná a spolehlivá.

Protože nová kuchyňská linka měla být dárkem mým rodičům k dvacetiletému výročí jejích svatby, hledala jsem firmu, která celou kuchyň nejen vyrobí a namontuje, ale také a to především firmu, která kuchyň vyrobí a namontuje opravdu v termínu, kdy budou rodiče týden na chalupě. Jsem ráda, že jsem dala na doporučení a vše se povedlo.

Vybrat si tu správnou firmu pro svou novou kuchyň je velmi těžké, asi jako výhra ve sportce. Zvláště když máte samé špatné zkušenosti svých známých. Já se trefila. Velkou předností této firmy vidím v tom, že pánové kteří k nám přišli montovat naši novou kuchyňskou linku ve sjednaném termínů se věnovali jenom nám, neodbíhali k jiným svým souběžně realizovaným zakázkám, neodcházeli hned po ránu se slovy „něco nám chybí, přijedeme zítra“ a hlavně akutně řešili nepředvídatelné problémy, které se vyskytovaly v průběhu prací jako například úprava elektrikářem špatně umístěných zásuvek, nebo položení PVC, když smluvený podlahář nedorazil.

Všechny reference