Chci originální design kuchyně od architekta

Zjistit více

Kuchyňské spotřebiče - Vestavná varná deska

Dalším kuchyňským pomocníkem je vestavná varná deska.

Vestavná deska je často umístěna v kuchyňské sestavě nad vestavnou troubou, nebo se také velmi často umisťuje samostatně nad kuchyňskou skříňku. Dnes se stále více můžeme setkat s tím, že i když máme vestavnou troubu pod vestavnou varnou deskou, budete oba kuchyňské spotřebiče ovládat zvlášť. 

Jaké druhy vestavné varné desky máme?

Dnes se vyrábějí plynové a elektrické varné desky. 

Plynové varné desky

Rozměry a hořáky plynové varné desky

Plynové varné desky se v dnešní době vyrábějí v nejrůznějších šířkách s různým počtem plynových hořáků.

Standardním, nejčastějším rozměrem je 60 cm s čtyřmi hořáky. Jestliže Vám to však prostor dovolí, pak je velice zajímavým řešením, a stále oblíbenější variantou vestavné varné desky s rozměrem 70 cm nebo 90 cm s pěti hořáky, popřípadě s  hořáky a grilem.

Zajímavé mohou být také plynové varné desky s jedním hořákem speciálně určené pro vaření pro wok pánve.

Přívod a trysky plynové varné desky

Plynové desky v dnešní době vyžadují přívod elektřiny 230 Va to pro jejich piezoelektrické zapalování. V žádném případě se nebojte úniku plynu, neboť většina plynových desek má termopojistku, to znamená, že po krátké době, pokud není deska zahřátá, zastaví přívod plynu. Varné plynové desky jsou opatřeny tryskami na zemní plyn, ale většinou jsou k nim přibaleny sada trysek na propan-butan. 

Typy plynové varné desky

Je opravdu z čeho vybírat. Nejčastější variantou plynové varné desky jsou plechové - nerezové, černé, bílé, jiná barva, nebo skleněné (z tvrzeného skla) a sklokeramické.

Způsob a funkce ovládání plynové varné desky

Je třeba si také rozmyslet, kde je pro vás nejvhodnější místo pro umístění ovládacích knoflíků plynové varné desky. Ovládací knoflíky desky mohou být umístěny buď vepředu, nebo z boku. Je třeba věnovat pozornost hlavně tomu, aby ovládací knoflíky byly odcloněné od plamene. Výhodou je, když je velký hořák umístěný vpředu a ne vzadu. 

Speciální funkcí některých plynových varných desek je, že pokud nám něco způsobí zhasnutí plamenu, po krátké chvíli se opět plamen zapálí a to na úplně stejném výkonu. 

Další zajímavou funkcí plynových varných desek je, že pokud někdo vyžaduje dotykové ovládání, stejně jako u elektrických desek, tak některé plynové varné desky toto také umožňují. 

Elektrické varné desky

Rozměry elektrické varné desky 

Elektrické varné desky se nejčastěji vyrábějí v rozměru 60 cm. Samozřejmě, stejně jako u plynových varných desek jsou velice oblíbené elektrické varné desky širší. Jestliže vám to prostor dovoluje, je to určitě nejlepší řešení, neboť okolo varných zón vznikne více místa.

Typy elektrické varné desky

Sklokeramické varné desky mají systém hi-light, který zajistí nejen rychlé zahřátí, ale také rychlé chladnutí. Během chladnutí plotny je navíc možné využít k dovaření pokrmu zbytkové teplo. 

Rychlejší variantou jsou indukční varné desky, kdy plotýnku nezahřívá topná spirála, ale dochází k přenosu energie mezi indukční cívkou a dnem varné nádoby. Důležité je u indukční varné desky používat vhodné nádobí pro tyto desky. Za žádnou cenu nepoužívejte, pro vaření na indukční desce, skleněné a keramické pekáče. Pokud je chcete používat, pořiďte si varnou desku kombinovanou, kdy z poloviny je deska klasická a z poloviny indukční. Výhodou indukční varné desky je, že například uvaří litr vody rychleji než plyn.

Ovládání elektrické varné desky

Elektrické varné desky se již téměř výhradně ovládají pomocí senzorů dotykově. Veliká výhoda je naprostá hladkost desky a snadná údržba (do vodládacích knoflíků vám nezateče žádný pokrm).

Přívod elektrické varné desky

Elektrické varné desky vyžadují zpravidla přívod elektřiny 380 V, neboť mají velký příkon. Jestliže máte staré rozvody hliníkových kabelů 230 V, rozhodně pro sklokeramickou desku či indukční varnou desku nejsou vhodné. 

Varná deska Domino

Specialita varných desek je systém domino. Princip je takový, že si varnou desku či varné centrum sestavíte z jednotlivých desek. Výhodou je, že můžete zkombinovat varnou desku plynovou a elektrickou. 

Mezi jednotlivé části se vkládají kovové vymezovací lišty, takže ve výsledku je celek kompaktní. Tato deska je poté širší, proto nezapomeňte na vhodně zvolenou širokou digestoř. 

Dnešní varné desky

Dnešní varné desky nabízejí nespočet chytrých funkcí, například udržování automatické teploty, například pro ohřev mléka bez rizika jeho přetečení. Lepší varné desky mají minutku a dětskou pojistku proti nechtěnému spuštění varné desky.

Chcete pomoci s výběrem kuchyňských spotřebičů?

V tuto chvíli od nás automaticky získáváte:

Odbornou konzultaci ohledně:

  • materiálu nové kuchyně,
  • vybavení nové kuchyně,
  • a také kuchyňských spotřebičů.

 

Víte, jak správně postupovat při plánovaní nové kuchyně?

Nechte si odborně poradit!

Ušetříte tím spoustu starostí, času a peněz.

 

Vyplňte kontaktní formulář (po stisknutím tlačítka "ZÍSKAT ZDARMA",

My se Vám do 48 hodin ozveme!

 

Kontaktujte nás

Máte zájem o kuchyni nebo o jiné informace? Pošlete nám požadavek a ozveme se Vám zpět.

Beru na vědomí zpracování osobních údajů. Osobním údajem fyzické osoby je zejména její jméno a příjmení, adresa, e-mail, telefonní číslo, bankovní spojení, IČO a DIČ. Správcem těchto osobních údajů je firma Martin Richtár. Osobní údaje zpracováváme v rozsahu nezbytném pro splnění smlouvy, pro plnění s tím spojených právních povinností a oprávněných zájmů správce. Podrobné informace o zpracovávání osobních údajů naleznete zde.

Reference

  • Jana Hudečková
  • Barbora Škůrková, Havířov
  • Paní Eva Šacherová, Ostrava

Dobrý den, moje sousedka si pořídila novou kuchyň. Jelikož se mi velice líbila, požádala jsem si o kontakt na Vaší firmu a oslovila Vás.Návrh a cenová nabídka byly pro mě přijatelné, tak jsme se domluvili na termínu realizace. Byli jste velice vstřícní a ochotní. Měla jsem požadavek i na zednické práce (posunutí dveří). byla jsem velmi ráda, že mi to Vaši dělníci provedli. S dělníky jsem byla velmi spokojená, byli pracovití, spolehliví a odvedli dobrou práci. Tuto firmu určitě doporučuji! Cenově výhodná a spolehlivá.

Protože nová kuchyňská linka měla být dárkem mým rodičům k dvacetiletému výročí jejích svatby, hledala jsem firmu, která celou kuchyň nejen vyrobí a namontuje, ale také a to především firmu, která kuchyň vyrobí a namontuje opravdu v termínu, kdy budou rodiče týden na chalupě. Jsem ráda, že jsem dala na doporučení a vše se povedlo.

Vybrat si tu správnou firmu pro svou novou kuchyň je velmi těžké, asi jako výhra ve sportce. Zvláště když máte samé špatné zkušenosti svých známých. Já se trefila. Velkou předností této firmy vidím v tom, že pánové kteří k nám přišli montovat naši novou kuchyňskou linku ve sjednaném termínů se věnovali jenom nám, neodbíhali k jiným svým souběžně realizovaným zakázkám, neodcházeli hned po ránu se slovy „něco nám chybí, přijedeme zítra“ a hlavně akutně řešili nepředvídatelné problémy, které se vyskytovaly v průběhu prací jako například úprava elektrikářem špatně umístěných zásuvek, nebo položení PVC, když smluvený podlahář nedorazil.

Všechny reference