Chci originální design kuchyně od architekta

Zjistit více

Vhodná výška, šířka, hloubka v kuchyni

Jakou zvolit výšku, šířku, hloubku kuchyňských skříněk

Správně navržená kuchyň se pozná především podle toho, že Vám během jeho vaření bude kuchyň ve všech ohledech dobře sloužit. S tímto je spojeno správné navržení výšky, šířky a hloubky kuchyně. 

Výška pracovní plochy

Jelikož stále hovoříme o kuchyni na míru, která je zcela přizpůsobena vaší osobě, tak je třeba správně vybrat výšku pracovní plochy. 

Výška postavy výška pracovní desky
150 - 160 cm 82 cm od podlahy
160 - 170 cm 86 cm od podlahy
170 - 180 cm 91 cm od podlahy
180 - 190 cm 94 cm od podlahy

 

Základní výška pracovní plochy je cca 86 cm od podlahy a tato výška bude vyhovovat lidem menšího vzrůstu do 170 cm. Naopak zvýšená pracovní plocha cca 91 cm je určena lidem vysokým do 180 cm. Zvýšenou pracovní plochu mohou zvolit i lidé s nemocnými zády, u nichž je předpoklad, že budou mít problém se při práci ohýbat. 

Je třeba také vyřešit další volitelné výšky týkající se ergonomie kuchyně:

Výška umístění dřezu

Při umisťování kuchyňského dřezu se také musíme řídit určitými výškovými pravidly. Většinou se dřez umisťuje na výšku kolem 100 cm. Optimální výšku však poznáte podle toho, že se postavíte ke kuchyni, dlaně položíte na dno dřezu a vaše zády by měla být v rovné poloze. 

Výška umístění varného centra

Výška varné desky je obvykle nižší než výška dřezu,a to především z toho důvodu, abyste měli lepší přístup a pohled do hrnců. Vzdálenost digestoře zachováme v dostatečné výšce (viz článek Dodržování bezpečné vzdálenosti). Nezapomínáme však, že výškové rozčlenění každého centra není vhodné pro každou kuchyň, neboť každé rozčlenění "rozbití" souvislou pracovní plochy. Výškově rovná  pracovní plocha je zpravidla využita do posledního centimetru.

Důležité vědět Nesmíme rovněž zapomentou na velmi populární prvek v kuchyni, kterým je zvýšená trouba. Výhodou je, že manipulace s horkými plechy je při této výšce kuchyňské skříňky bezpečnější a pohodlnější. Takové umístění trouby je rovněž  bezpečnější před malými dětmi, neboť nedosáhnout na horká dvířka a ovládací knoflíky. 

 

Výška horních kuchyňských skříněk

Výška horních kuchyňských skříněk je hodně variabilní a ovlivňuje nejen design celé kuchyně, ale také jeho využití.

  • Nejvyšší varianty horních skříněk je výška skříňky cca 90 cm. Tyto kuchyňské skříňky se skládají většinou ze 3 úložných částí. Zde nesmíme zapomenout, že do prvních dvou poliček ukládáme nejběžnější nádobí.
  • Nejběžnější variantou horní skříňky jsou skříňky ve výšce cca 70 cm, u kterých  se často používá nižší výklpné skříňky doplněné odlehčenými skleněnými výplněmi. 

Hloubka pracovní plochy

Standardní hloubka pracovní plochy je 60 cm. Ovšem je třeba podotknout, že dovoluje-li to kuchyň, lze využít i hloubku pracovní desky 65 - 70 cm, což vám zvětší prostor pro další využití v kuchyni. Větší hloubka pracovní desky už vhodná není, neboť zhoršuje přístup do horních skříněk.  

Kontaktujte nás

Máte zájem o kuchyni nebo o jiné informace? Pošlete nám požadavek a ozveme se Vám zpět.

Beru na vědomí zpracování osobních údajů. Osobním údajem fyzické osoby je zejména její jméno a příjmení, adresa, e-mail, telefonní číslo, bankovní spojení, IČO a DIČ. Správcem těchto osobních údajů je firma Martin Richtár. Osobní údaje zpracováváme v rozsahu nezbytném pro splnění smlouvy, pro plnění s tím spojených právních povinností a oprávněných zájmů správce. Podrobné informace o zpracovávání osobních údajů naleznete zde.

Reference

  • Jana Hudečková
  • Barbora Škůrková, Havířov
  • Paní Eva Šacherová, Ostrava

Dobrý den, moje sousedka si pořídila novou kuchyň. Jelikož se mi velice líbila, požádala jsem si o kontakt na Vaší firmu a oslovila Vás.Návrh a cenová nabídka byly pro mě přijatelné, tak jsme se domluvili na termínu realizace. Byli jste velice vstřícní a ochotní. Měla jsem požadavek i na zednické práce (posunutí dveří). byla jsem velmi ráda, že mi to Vaši dělníci provedli. S dělníky jsem byla velmi spokojená, byli pracovití, spolehliví a odvedli dobrou práci. Tuto firmu určitě doporučuji! Cenově výhodná a spolehlivá.

Protože nová kuchyňská linka měla být dárkem mým rodičům k dvacetiletému výročí jejích svatby, hledala jsem firmu, která celou kuchyň nejen vyrobí a namontuje, ale také a to především firmu, která kuchyň vyrobí a namontuje opravdu v termínu, kdy budou rodiče týden na chalupě. Jsem ráda, že jsem dala na doporučení a vše se povedlo.

Vybrat si tu správnou firmu pro svou novou kuchyň je velmi těžké, asi jako výhra ve sportce. Zvláště když máte samé špatné zkušenosti svých známých. Já se trefila. Velkou předností této firmy vidím v tom, že pánové kteří k nám přišli montovat naši novou kuchyňskou linku ve sjednaném termínů se věnovali jenom nám, neodbíhali k jiným svým souběžně realizovaným zakázkám, neodcházeli hned po ránu se slovy „něco nám chybí, přijedeme zítra“ a hlavně akutně řešili nepředvídatelné problémy, které se vyskytovaly v průběhu prací jako například úprava elektrikářem špatně umístěných zásuvek, nebo položení PVC, když smluvený podlahář nedorazil.

Všechny reference