Chci originální design kuchyně od architekta

Zjistit více

Typizované rozměry kuchyňských skříněk

Jaké vychytávky mají kuchyňské skříňky?

Při sestavování kuchyňských linek existuje nespočet různých velikostí a tvarů kuchyňských skříněk. Některé z nich však jsou dány v přesných rozměrech, a to proto, protože jsou určeny pro typizované kuchyňské vybavení.

Skříňky pro kuchyňské spotřebiče

Kuchyňské skříňky pro kuchyňské spotřebiče jsou nejen vyrobeny v přesných mírách, ale také odpovídají přesným požadavkům na odvětrávání a nelze tyto skříňky jednoduše měnit. Při navrhování nové kuchyně musíte s těmito pravidly počítat a to bez možnosti nějaké úpravy. Mezi tyto kuchyňské skříňky patří skříňka pro dřez, skříňka pro vestavný sporák a kuchyňské skříňky pro výsuvy a jiné vnitřní vybavení.

Skříňka pro dřez

Kuchyňská dřezová skříňka odpovídá rozměrům Vámi vybraného dřezu, který se do skříňky jednoduše vsadí. Odkapová plocha dřezu je pouze vyříznuta v pracovní desce a nezasahuje tak do hloubky kuchyňské skříňky. Odkapová plocha může být proto klidně umístěna nad myčku nádobí.  

Šířka těchto skříněk je věštinou od 45 do 60 cm. Jestliže zvolíme variantu 45 cm, můžete zde umístit buď jednodřez, nebo jednodřez s odkapovou plochou. Skříňka s šířkou do 60 cm je určena pro jednodřez s menším dřezem popřípadě také doplněn o odkapovou plochu. Dalšími možnými variantami jsou skříňky od 80 do 90 cm, které jsou určeny pro dvoudřezy, nebo rohové dřezy pro typizované kuchyňské skříňky o rozměrech 90x90 cm, popř. 105x105 cm.

Dřezová kuchyňská skříňka většinou neobsahuje velký úložný prostor, a to z toho důvodu, neboť jsou v ní rozvedeny instalace a sifon. Za žádnou cenu není vhodná pro ukládání nádobí. Nejčastějším účelem této skříňky je vestavný odpadkový koš nebo košíky na ukládání mycích prostředků, popřípadě kombinace obou. 

Skříňka pro vestavný sporák

Typický a nejčastějším rozměrem pro kuchyňskou skříňku na vestavný sporák je 60x60 cm. Můžeme se setkat i s vyjímečnými rozměry, například trouby široké 90 cm. V případě, že si zvolíte samostatnou varnou desku a samostatnou troubu, můžete si klidně zvolit i širší varnou desku, která vyžaduje výřez až do 90 cm. Samostatná trouba má obvykle šířku 60 cm.

Je třeba také zvážit, kam troubu umístíte, neboť velmi obtížné řešení je umístění rohové. Určitě potřebujete půdorysný rozměr 105x105 cm, aby přední čelo kuchyňské skříňky vyšlo 60 cm. Vzhledem k členitému pětiúhelníkovému tvaru kuchyňské skříňky a čtvercovému půdorysu trouby vzniká kolem dost nevyužitého místa. Sporák dejte do rohu pouze v případě, že máte kolem něho dost úložného i pracovního prostoru.

Skříňky pro výsuvy a jiné vnitřní vybavení

Některé kuchyňské skříňky Vám mohou, ne málo, usnadnit Vaši manipulaci a uskladnění věcí v kuchyni. Existují různé drátěné výsuvy, vložky na příbory a jiné vnitřní vybavení, které se vyrábějí na základě přání zákazníka ve spolupráci s dodavateli těchto systémů. Drátěné výsuvy mají většinou několika centimetrovou toleranci výšky a jsou typizované do obvyklých šířek kuchyňských skříněk. Další kuchyňské vybavení musí korespondovat s použitým kováním a dochází zde ke komunikaci mezi výrobcem nábytku a dodavatelem komponentů. Za žádnou cenu nedochází ke kombinaci jednotlivých dodavatelů vybavení, protože se může stát, že rozměry nejsou kompatibilní. Jestližesi vyberete při nákupu kuchyně truhláře - ujistěte se, od koho použije kování a jaké doplňky vám může nabídnout. 

 

Kontaktujte nás

Máte zájem o kuchyni nebo o jiné informace? Pošlete nám požadavek a ozveme se Vám zpět.

Beru na vědomí zpracování osobních údajů. Osobním údajem fyzické osoby je zejména její jméno a příjmení, adresa, e-mail, telefonní číslo, bankovní spojení, IČO a DIČ. Správcem těchto osobních údajů je firma Martin Richtár. Osobní údaje zpracováváme v rozsahu nezbytném pro splnění smlouvy, pro plnění s tím spojených právních povinností a oprávněných zájmů správce. Podrobné informace o zpracovávání osobních údajů naleznete zde.

Reference

  • Jana Hudečková
  • Barbora Škůrková, Havířov
  • Paní Eva Šacherová, Ostrava

Dobrý den, moje sousedka si pořídila novou kuchyň. Jelikož se mi velice líbila, požádala jsem si o kontakt na Vaší firmu a oslovila Vás.Návrh a cenová nabídka byly pro mě přijatelné, tak jsme se domluvili na termínu realizace. Byli jste velice vstřícní a ochotní. Měla jsem požadavek i na zednické práce (posunutí dveří). byla jsem velmi ráda, že mi to Vaši dělníci provedli. S dělníky jsem byla velmi spokojená, byli pracovití, spolehliví a odvedli dobrou práci. Tuto firmu určitě doporučuji! Cenově výhodná a spolehlivá.

Protože nová kuchyňská linka měla být dárkem mým rodičům k dvacetiletému výročí jejích svatby, hledala jsem firmu, která celou kuchyň nejen vyrobí a namontuje, ale také a to především firmu, která kuchyň vyrobí a namontuje opravdu v termínu, kdy budou rodiče týden na chalupě. Jsem ráda, že jsem dala na doporučení a vše se povedlo.

Vybrat si tu správnou firmu pro svou novou kuchyň je velmi těžké, asi jako výhra ve sportce. Zvláště když máte samé špatné zkušenosti svých známých. Já se trefila. Velkou předností této firmy vidím v tom, že pánové kteří k nám přišli montovat naši novou kuchyňskou linku ve sjednaném termínů se věnovali jenom nám, neodbíhali k jiným svým souběžně realizovaným zakázkám, neodcházeli hned po ránu se slovy „něco nám chybí, přijedeme zítra“ a hlavně akutně řešili nepředvídatelné problémy, které se vyskytovaly v průběhu prací jako například úprava elektrikářem špatně umístěných zásuvek, nebo položení PVC, když smluvený podlahář nedorazil.

Všechny reference